Leo Pruijt - Fine Art in Wood

Mijn werk kenmerkt zich door een figuratieve, verstillende vormgeving van mens en natuur. Ik werk graag in hout, want de kleur en structuur van hout kunnen de vorm enorm versterken en geven warmte en leven aan een beeld. Ik gebruik bewust lokaal hout (zoals eik, walnoot of linden) en werk het zo af dat je kan zien dat om ons heen de prachtigste boomsoorten groeien.

Mijn loopbaan als beeldhouwer begon ruim dertig jaar geleden met het snijden van reliëfs, veelal naar de natuur. Later maakte ik een geleidelijke overstap naar menselijke vormen en inmiddels ligt mijn focus al geruime tijd op realistische en gestileerde torsen en koppen. Waardering voor mijn werk blijkt onder andere uit de twee “Silver Awards”, die ik heb gewonnen in internationale comptetities die het Britse magazine “Woodcarving" heeft georganiseerd.    

Inspiratie voor een nieuw beeld ontstaat tijdens een moment van verwondering over de vernuftige lijnen in mens of natuur. Tijdens het ontwerpproces zoek ik uit wat me nu precies raakt en hoe ik dat het best kan weergeven. Het vinden van de juiste vorm vraagt om nauwkeurige observatie en het snappen van de anatomische structuren die vaak maar net aan de oppervlakte doorschemeren. Het vrijmaken van de vorm in hout is een tijdrovend proces, waarbij inspiratie, techniek en ervaring elk een belangrijke rol spelen. Gaandeweg komt het beeld uit het hout en tot leven; stukje bij beetje, gepaard met talloze blikken en beslissingen; een fascinerende zoektocht. 

Veel van mijn beelden zijn vrije werken, maar ik werk ook met plezier aan opdrachten, dus neem gerust contact op als je een idee hebt.